Kun jij lief zijn voor jezelf?

Meisje in de vensterbank die hoopvol naar buiten kijkt, met een kussen in haar handen.

De meesten van ons zijn slecht in lief zijn voor jezelf.

Alles kan en moet namelijk altijd beter, mooier, strakker en lekkerder. En door deze gedachten kunnen wij vaak niet genieten van het huidige moment en van wat er wel goed gaat. Wij kunnen zo streng zijn voor onszelf.

Bijvoorbeeld als je net een presentatie hebt gegeven op werk waar je stiekem best trots op bent, ga je het volgende moment toch weer aan jezelf twijfelen. Reageerde ik te fel op die kritische vraag? Wellicht moest het toch nog interactiever? Had ik toch niet dat andere jurkje aan moeten doen? Ben ik wel duidelijk genoeg geweest? En dat terwijl je veel complimenten en waardering hebt ontvangen.

Het lijkt wel dat als we trots, blij en tevreden zijn, dit gevoel meteen weer wordt neer geknokt. Maar door wie? Ja inderdaad, door jou zelf.  Door je gedachten, door je eigen onzekerheid en door het over-analyseren van de situatie. En ja, de lat kan altijd hoger dus er valt altijd wat op aan te merken.

Waarom?

Maar waar komt dit dan vandaan? Waarom doen wij dit? Brené Brown, professor aan de universiteit van Houston, schrijft in haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ dat dit te maken heeft met de kwetsbaarheid die komt kijken bij gevoelens van geluk en blijheid. Wanneer je namelijk daadwerkelijk geluk ervaart, dan stel je je kwetsbaar op omdat je ook het meest vatbaar bent voor pijnlijke gevoelens. En omdat we niet verrast willen worden met deze pijnlijke gevoelens, houden we alvast rekening met deze nare gevoelens om onszelf te beschermen. Daarom gaan we meteen nadenken over wat er fout kan gaan, over wat er beter kan in plaats van gewoon te leven in en te genieten van het moment.

Wantrouwend tegenover geluk

Zij stelt dat we wantrouwend zijn geworden tegenover geluk, door het gevoel van schaarste en angst wat daarachter zit. We zijn bang dat het geluksgevoel van korte duur zal zijn, of dat de opvolgende teleurstelling te moeilijk is om mee te maken en daarom houden we hier al rekening mee. Hierdoor laat je je geluksgevoel van dat moment vaak ontglippen.

Wat kun je eraan doen?

Wat zou je hier aan kunnen doen om dit te voorkomen? Volgens Brené Brown is dankbaarheid het tegengif voor het wantrouwen tegenover geluk. Het gevoel van genoeg te hebben en genoeg te zijn is het tegenovergestelde van schaarste. Dus neem eens de tijd en schrijf eens op waar jij allemaal dankbaar voor bent. Of maak er een ritueel van en eindig elke dag met op te schrijven waar je die dag dankbaar voor was. Zo ben je lief en mild voor jezelf. Je verandert je mindset door het gevoel ‘van genoeg te hebben’ te nemen als vertrekpunt in plaats van angst & schaarste en dit bevordert je geluksgevoel. En laat de kwetsbaarheid die je er gratis bij krijgt, je niet weerhouden van je geluk. Zonder wrijving geen glans. Alleen ga er wel van genieten!

Kun jij lief zijn voor jezelf?

Liefs Eva

 

Geef een reactie