Hoe laad jij op?

Op de foto zie je lampjes en ze verwijzen naar opladen van je eigen energie.

Je voelt het. Van de ene activiteit ga je stuiteren en stralen en van de andere activiteit word je moe. Zo is het ook met vrienden of collega’s om je heen. Van die ene vriendin krijg je energie, terwijl een andere vriendin je momenteel even leeg slurpt. Dat is niet erg, dat hoort bij het leven, dat hoort bij vriendschappen.

Maar om jezelf goed te voelen, heb jij wel voldoende goede energie nodig. Het is daarom van belang om te weten welk persoon of activiteit je energie geeft en wat je energie kost. Als je dit weet, dan kun je namelijk ook bewuste keuzes maken of je dit nu wel of niet gaat doen om de balans in de gaten houden.

Hoe weet je of je ergens energie van krijgt of juist verliest? Inderdaad, door bewust je energie te checken na een activiteit of meeting met iemand. Hoe loop je naar buiten? Energized of juist drained? Ben je blij of vermoeid? Heb je zin in je volgende meeting of wil je liever even rusten? Wat is jouw gemoedstoestand? Door dit regelmatig te checken, krijg je inzicht in deze energie-gevende of -slurpende activiteiten en mensen om je heen.

Zo zie ik mijn eigen energie als een grote batterij die altijd tenminste voor 70% gevuld dient te zijn. Ten eerste voel ik me dan ook beter, maar ik geloof ook dat ik veel meer impact kan maken en liever kan zijn voor anderen, wanneer ik goed in mijn energie zit.  En zo wil ik leven, zo wil ik zijn.

Maar dit heb ik ook moeten leren en het gaat nog niet altijd goed. Als millennial in Amsterdam is dit namelijk best wel eens lastig. Er is namelijk elke avond wel wat leuks te doen, je hebt veel vriendinnen om je heen en je wilt niet bestempeld worden als saai. Zo kwam het vaak voor dat ik elke avond een sociale verplichting had, wat ik notabene zelf gepland had. Ontzettend leuk natuurlijk om iedereen te zien, maar ik merkte op een gegeven moment dat dit niet vol te houden was op deze manier.

Ik ging mezelf voorbij. Bovendien had ik dan op de dag zelf niet eens zin in de afspraak, was ik moe als ik bij dat vriendinnetje zat en kon ik niet 100% mezelf geven zoals ik dat wilde doen. Daarnaast beperkt dit de spontaniteit van het leven enorm. Alles gepland, waardoor je niet kunt luisteren naar je eigenlijke behoeftes en wensen op dat moment. Je raakt een beetje vervreemd van jezelf. Je zit in een stramien dat je notabene zelf creëert. Toen ik dit allemaal begon te merken, heb ik ingegrepen.

Dit houdt in dat je keuzes moet maken in wat je gaat doen, met wie, wanneer en hoevaak. Dat je voor jezelf moet kunnen kiezen en dat je nee moet kunnen zeggen. En dit is lastig. Want het liefst ben je overal bij, mis je geen feestje, ben je 100% betrokken en word je gezien als energiek, enthousiast en overal voor in. Maar dat is niet realistisch, mits je ook goed voor jezelf wilt zorgen. De consequentie van deze keuzes maken is dat ik mij veel beter en energieker voel. Maar ook dat ik, ondanks dat ik mijn vriendinnen minder zie dan voorheen, wel de vriendin ben die ik wil zijn als ik hen zie, namelijk betrokken en enthousiast om hen te zien. Het maakt de vriendschap waardevoller! En dat is wat ik wil, dat is hoe ik wil zijn. Hierdoor kan ik mijn leven optimaler leven.

Een fijne tip om de batterij voldoende opgeladen te houden, is om na een energieslurpende activiteit of meeting iets te gaan doen waar je wel energie van krijgt, waar je naar uit kan kijken. Hierdoor laadt je je batterij weer op en staat er iets tegenover. Dan creëer je balans. Want niet alles is altijd even leuk en dat hoort bij het leven.

Ook helpt het mij altijd enorm om de situatie om te keren wanneer je voor jezelf wilt kiezen. Ik stel mezelf dan altijd de volgende vraag: Hoe zou ik het vinden als deze vriendin onze afspraak af zou zeggen omdat ze momenteel even behoefte heeft aan rust? Mijn antwoord hierop is dan meestal: helemaal fine, wat goed dat ze dit aangeeft. En dan weet ik dat ik het ook kan doen en dat ik mij niet schuldig hoef te voelen. Hoe fijn is dat!

Hoe ga jij om met je eigen energylevel? Ben jij je bewust hiervan en durf jij keuzes te maken en voor jezelf te kiezen?

Let me know!

Liefs Eva

Geef een reactie