5 methodes om dankbaar te zijn

Veld vol granen terwijl de zon ondergaat. Het gaat over dankbaarheid.

Dankbaarheid maakt gelukkig

Het is wetenschappelijk bewezen – dankbaarheid maakt gelukkig. Dankbaarheid helpt je namelijk om positieve emoties te hebben, om beter om te gaan met tegenslag, om je gezondheid te verbeteren en om sterkte relaties op te bouwen. Kortom, om geluk te ervaren. En hoe vaker je dankbaar bent, hoe gelukkiger je bent.

Maar vaak staan we niet stil bij wat we al hebben. We zijn zo gehaast, gaan van afspraak naar afspraak en zijn meer bezig met de toekomst, dan bewust stil staan in het hier & nu. Het kan namelijk altijd mooier, beter en anders en wij zijn zelden tevreden. We vergeten om ons heen te kijken en dankbaar te zijn voor wat is.

Gezien de directe bewezen link met gelukkig zijn, deel ik in deze blog 5 methodes om dankbaarheid meer te verweven in jouw leven.

5 Methodes om dankbaar te zijn

  1. Schrijf elke avond 3 dingen op waar jij op die dag dankbaar voor bent. Dit kan iets kleins zijn zoals de glimlach van de caissière, maar ook een grotere gebeurtenis zoals de presentatie die goed ging op werk. Op deze manier kom je in een positieve mindset en zul je meer gaan waarderen wat je hebt. Probeer het maar eens!
  2. Bewust je dankbaarheid tonen naar anderen. Vertel jij wel eens aan je vriend wat hij of zij voor jou betekent? Of doe je wel eens wat speciaals voor je ouders om hen te laten zien dat ze belangrijk voor je zijn? Of bijvoorbeeld voor die ene collega die altijd koffie voor je haalt? Ga de komende tijd hier eens wat meer aandacht aan besteden. Je zult zien dat dit jou enorm veel positieve energie zal geven en je zult dit ook terug krijgen van de mensen voor wie jij dankbaar bent
  3. Belicht altijd de positieve kant van een situatie, wat er ook gebeurd. Want ook al is het crisis, probeer ook de positieve kant van een situatie te zien. De meeste problemen bieden namelijk ook een kans om te leren, om te groeien. Probeer dus eens bij een tegenslag je af te vragen: ‘Wat kan ik hiervan leren?’. Op deze manier maak je er iets positiefs van. En wees dankbaar voor de kans die je hebt gekregen.
  4. Start de dag met een intentie van dankbaarheid. Zeg tegen jezelf onder de douche ‘vandaag ben ik dankbaar’ en probeer dit gedurende de dag te herhalen tegen jezelf. Je zult zien dat dit direct effect heeft op je geluksgevoel.
  5. Vergelijk vandaag met een jaar terug. Op deze manier zie je hoe je hebt gegroeid, welke stappen je hebt gezet. Van dag tot dag hebben we dit meestal niet door, maar als je over een langere periode de vergelijking trekt zie je duidelijk verschil. Ik weet zeker dat jij stappen hebt gezet waar je trots op bent.

Ik hoop dat jij met deze methodes dankbaarheid meer kunt verweven in jouw leven want hierdoor ga je meer geluk in jouw leven ervaren! En wederom, you are in charge want je kunt hier zo mee beginnen. Kies er 1 en begin er vandaag nog mee!

Succes!

Wil jij wekelijks deze blogs, praktische oefeningen en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie