Hoe ga jij om met tegenslag?

Op de foto zie je een weg die uiteenloopt in twee wegen - tegenslagen horen bij het leven. Maar je kunt er wel goed mee omgaan.

Soms zitten er dingen tegen – je tram komt te laat, opeens is je fietsband lek of je vergeet je sleutels, net nu een belangrijke afspraak hebt. Je stresslevel schiet omhoog en je raakt gefrustreerd. Ik zie je al staan bij je tramhalte of fiets: ‘Shit, neeeee niet net nu!!!!. Heb ik weer…’.

Herkenbaar?

Je maakt jezelf gek. Je komt van de ene negatieve gedachte in de ander en voor je het weet zit je in de negatieve spiraal down the drain. En dat terwijl je eigenlijk best zin had in vandaag en je goed voelde. Hoe zonde & vooral ook niet nodig.

Niet alles kan altijd perfect gaan, dit hoort bij het leven. Accepteer dat. Je kunt niet elke dag een ultiem geluksgevoel hebben, want zonder wrijving geen glans, zonder diepe dalen geen hoge pieken. Maar je kunt er wel voor kiezen om anders om te gaan met deze ‘tegenslagen’, zodat je weerbaarder wordt voor de realiteit. Want het zit nou eenmaal wel eens tegen.

Ik ben van mening dat hier nog veel ruimte voor verbetering zit voor de meeste van ons, inclusief mijzelf. Vaak worden we namelijk door iets relatief kleins – zoals een lekke band of verlate tram – uit het veld geslagen waardoor we verzanden in negativiteit. Zelfs wanneer de echte belangrijke zaken in het leven – zoals liefde, geborgenheid, plezier & geluk – helemaal goed zitten.

Daarom wil ik jullie oproepen om weerbaarder te worden voor de realiteit

Maar hoe dan? Door ten eerste te accepteren dat de zon niet altijd voluit kan schijnen. Tegenslagen, hoe groot of klein, horen bij het leven. Als je hier bewust van bent en wanneer je dit accepteert zul je zien dat je tegenslagen makkelijker kunt innen en kunt relativeren.

Ten tweede kun je er bewust voor kiezen om anders om te gaan met tegenslagen, door de positieve kant van een tegenslag te belichten. Dus wanneer je fietsband opeens lek is, of de tram te laat komt, bedenk dan bijvoorbeeld eens wat je met deze extra tijd kunt doen. Haal een lekkere koffie, geniet wat langer van het buitenzijn, haal een paar keer diep adem en kijk om je heen. Zoom even uit de situatie en kijk naar het grotere plaatje. Zo erg is dit toch niet, bovendien kun je er vaak zelfs niet eens wat aan doen. Op deze manier kun je ook helderder denken en tot een oplossing komen.

You are in charge

Je zult zien dat deze twee aandachtspunten een wereld van verschil maken wanneer jij een lekke band hebt of de tram te laat komt. Wederom, you are in charge in hoe je omgaat met tegenslagen. Wat jij denkt, bepaalt hoe jij je voelt. En ja, dit kun je bewust beïnvloeden.

Laat je je niet gek maken door de realiteit, maar zorg dat jij weerbaarder bent voor de realiteit!

Geef een reactie