Ken jij jezelf écht goed? Beantwoord nu deze 3 checkvragen!

Op deze foto zie je een jonge vrouw die met de rug naar ons toe haar armen uitspreid naar de zon toe. Het gaat over jezelf goed kennen.

Ik geloof hier heilig in: weten wat je wilt begint bij weten wie je bent. Als jij namelijk helder hebt wie jij bent, hoe jij werkt, waarom jij doet zoals je doet, weet je ook veel beter welke richting bij jou past.

Een van de dilemma’s die ik vaak hoor, is: ‘Ik weet niet wat ik wil’. Wat ik dan doe ik mijn coaching is terug gaan naar de basis, naar wie jij bent. Want ik ben van mening dat je alleen vanuit daar je richting kunt bepalen. Als jij echt weet wie je bent & wat je leuk vindt kun je gericht een pad kiezen. Als je geen idee hebt wie jij echt bent, is dit zoveel lastiger om te doen en laat je het over aan het lot.

En met jezelf écht kennen, bedoel ik niet dat je weet dat je het leuk vindt om op zaterdag naar de markt te gaan of dat je van muziek houdt. Nee, ik bedoel echt wel 3 lager dieper. Daarom in deze blog 3 checkvragen of jij jezelf écht goed kent. Ben je er klaar voor? Komtie:

  1. Weet jij wat jouw kernwaarden zijn in het leven?

Kernwaarden omvatten alles waar jij voor staat als persoon, zij maken wie je bent, waarom je doet zoals je doet. Zij vormen de kern waar het voor jou om draait in het leven. Vaak verliezen we ze uit het oog om verschillende redenen, zoals gemak, sleur of omdat je niet weet welke waarden bij jou horen. Als jij je leven leidt volgens jouw unieke kernwaarden, zul je gelukkiger zijn. Voorbeelden van kernwaarden zijn: eerlijkheid, liefde, loyaliteit, betrokken etc. Kun jij die van jou opschrijven? Heb je er überhaupt wel eens over nagedacht?

  1. Weet jij wanneer jij in je flow zit?

Wanneer je in je flow zit ga je ergens helemaal in op, vergeet je de tijd en heb je niet door wat er in jouw omgeving gebeurt. Je bent helemaal in het hier & nu en alles voelt moeiteloos. En als je eruit bent, ervaar je een gevoel van voldoening, opwinding en pure blijheid. Flow ontstaat wanneer de perfecte balans tussen je vaardigheden benutten en uitdaging ontstaat, zodat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan en tegelijkertijd het vertrouwen hebt dat het goed komt. De een komt in zijn of haar flow tijdens het maken van een presentatie, de ander van een yogales of wanneer hij of zij schildert. Hoe meer flow in je leven, hoe gelukkiger leven jij leidt. Flow haalt je ‘uit je hoofd’, naar het hier en nu. Wanneer zit jij in je flow?

  1. Weet jij waarom jij doet wat je doet?

Vaak vertellen we aan anderen ‘wat’ we doen bij ‘welk’  bedrijf  en ‘hoe’ we dit doen. Maar meestal vergeten we na te denken over ‘waarom’ we doen wat we doen. Simon Sinek, een bekende schrijver & organisatie consultant, heeft een wereldbekende Tedtalk hierover gegeven, genaamd ‘Start with why’. Erg inspirerend, het gaat over jouw hoger gelegen doel, waarom jij je bed uitkomt elke dag! Jouw waarom zou het startpunt moeten zijn in je leven om vervolgens je ‘hoe’ en ‘wat’ in te vullen. Check dus zeker deze Tedtalk.

Weet jij wat jouw ‘why’ is in het leven?

Als jij op deze 3 checkvragen antwoord kunt geven, dan ken je jezelf écht goed. Vanuit deze basispositie kun je vervolgens je richting gaan bepalen en keuzes maken. Weten wat je wilt, begint met weten wie jij bent.

Mocht hier hulp bij kunnen gebruiken, I am your man. Ik duik hier graag in met jou, zodat jij jezelf écht leert kennen. Dit kunnen we doen door middel van een Strengthfinder sessie en coaching. En met deze kennis op zak, zal alles makkelijker gaan. Beloofd!

Geef een reactie