Reality check: ‘Moet’ jij van alles of heb je plezier?

Op deze foto zie je een groep vrienden die blij zijn, terwijl de zon ondergaat. Het gaat om plezier hebben.

Heb jij plezier in de dingen die je doet of ‘moet’ je van alles van jezelf?

Vaak leggen we onszelf van alles op. We ‘moeten’ sporten, gezond eten, sociaal zijn, tijd nemen voor jezelf, plezier maken, jezelf ontwikkelen etc. Herkenbaar?

En voor je het weet wordt je dag gevolgd met allerlei ‘moetjes’. Je doet ze in eerste instantie niet omdat je ze leuk vindt om te doen of omdat je er plezier uithaalt. Nee, je doet ze zodat je ze kunt afvinken van je lijstje voor die week, zodat jij je zogenaamd goed over jezelf mag en kunt voelen.

Maar wat is het effect hiervan? Inderdaad, een dag of week vol met allerlei activiteiten die geforceerd zijn. Je geniet niet eens van de activiteit, het enige dat telt is dat je ze gedaan hebt. Bijvoorbeeld bij sporten – denk jij vaak: ‘ik doe dit, maar ben blij als het weer achter de rug is?’ Ik deed dat in ieder geval wel. Vaak raken we ook nog gefrustreerd als we niet alle ‘moetjes’ hebben kunnen afvinken – ‘Oh, deze week heb ik maar 1x gesport’. Oftewel, de verwachtingen die je jezelf oplegt heb je niet kunnen waarmaken en dit brengt veel negatieve energie met zich mee.

We staan hier vaak niet bij stil, maar het vertrekpunt van ‘moeten’ ontneemt je het plezier dat je op dat moment uit een activiteit zou kunnen halen en dat is zo zonde. Het is de verkeerde basis om meer geluk te ervaren in jouw leven.

Hoe dan wel?

Door anders te kijken naar deze ‘moetjes’, kun je er ook veel meer uit halen – zoals plezier en geluk. Maar hoe dit je dit? Door je telkens bij elke activiteit af te vragen: ‘Waarom doe ik dit?’. Bijvoorbeeld bij sporten – Waarom sport je? Ik sport om mijzelf fitter te voelen, sterker te worden en om met meer liefde naar mezelf te kunnen kijken. Als je dit bedenkt wanneer je wilt gaan sporten, kun je er veel meer plezier uithalen op dat moment. Het is niet meer een vinkje dat je wilt afvinken, maar je boort je intrinsieke motivatie aan en dit werkt fantastisch. Hierdoor ga je telkens toch weer naar de sportschool en ervaar je veel meer plezier en geluk aan dit ‘moetje’. En hoe leuk zou dat zijn?

Mijn advies is dan ook, als jij geen antwoord kunt geven op de ‘Waarom-vraag’, stop dan met deze activiteit. Want als jij geen intrinsieke motivatie kunt opbrengen voor een activiteit, zul je er nooit plezier uit kunnen halen. Het brengt dan alleen maar negatieve energie met zich mee, omdat je krampachtig het vinkje wilt zetten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor stoppen met roken – doe dit alleen als jij voelt dat je de intrinsieke motivatie hebt om te stoppen. Anders zul je nooit je doel bereiken.

Positieve flow

Bovendien als je vertrekpunt plezier en geluk is in plaats van moeten, kun je veel meer creëren en zul je merken dat je in een positieve flow komt. En dit roept geluk & plezier op jezelf af. Ik merk dit ook bij Buro Geluk. Als ik vanuit plezier en liefde creëer, in plaats van vanuit moeten, heb ik plezier in de dingen die ik doe. Dit straal je vervolgens uit, waardoor je aantrekkelijk wordt voor anderen. Het komt in beweging. Krampachtig van alles najagen heeft geen zin. Intrinsieke motivatie helpt je verder.

Ga experimenten. Bedenk eens bij elk ‘moetje’ wat het echte vertrekpunt is – moeten of plezier? En waarom doe je deze activiteit? Ga spelen, heb plezier, doe eens gek.

Goede reality-check om meer geluk te ervaren in je leven!

 

Geef een reactie